Interview: Daisy

Daisy
Naam: Daisy Tappel        
Gezin:
Jeroen, Daisy, Benthe Beau en Sterre oftewel “De Avonturenfamilie” 
Locatie:
 Door heel Europa 
Instagram:
 @de_avonturenfamilie   

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Mijn naam is Daisy en samen met mijn man Jeroen en onze 3 meiden Benthe (8), Beau (5) en Sterre (1) reizen wij in onze camper door Europa. Wij hebben ons huis verkocht, onze banen opgezegd en zijn in ons “huis op wielen” op ontdekkingstocht gegaan. Op zoek naar een toffe plek voor onze minicamping of B&B.

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

Op dit moment zijn we even tijdelijk (2 weken) in Nederland met de camper, maar het afgelopen half jaar hebben we doorgebracht in Spanje in Portugal. Na ons verblijf in Nederland staat Scandinavië op de planning.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Goed! In het begin van onze reis hebben de kinderen (wij ook trouwens) erg moeten wennen aan de nieuwe manier van leven. Ze miste vooral hun vriendjes, onze familie en ook wel een beetje hun eigen plekje. In het begin belde we dan ook regelmatig (lees dagelijks) met bijvoorbeeld opa en oma. Toen de meisjes hun draai vonden werd dat ongeveer één keer per week. Ook hebben we geluisterd naar de behoefte wat betreft hun eigen plek. Ze slapen samen in de alkoof en daar hebben we, samen met de kinderen, een zo fijn mogelijk plekje voor beide kinderen gecreëerd.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Dat komt eigenlijk door meerdere dingen. Allereerst is er al heen lang een droom om iets voor onszelf te beginnen in het buitenland, alleen was er elke keer wel een excuus om het niet te doen. Wij hebben beide een burn-out gehad en steeds meer dingen gingen ons tegenstaan.

Toen wij op een gegeven moment met onze oudste dochter bij de psycholoog zaten zeiden wij tegen elkaar; “Dit moet anders?!”. Ze kwam lastig mee in de klas en er werd gedacht dat ze hoogbegaafd was. Na veel wikken en wegen hebben we op advies van school en de psycholoog een intelligentietest af laten nemen. De conclusie was niet hoogbegaafd, maar wel boven gemiddeld intelligent, dus ze zou prima mee moeten kunnen komen met de rest van de klas. Toch bleek dat minder waar. We hebben toen verschillende opties bekeken van extra begeleiding tot misschien wel een andere school? In deze periode zijn wij geïnspireerd geraakt door één van de deelnemers van het televisieprogramma “Het roer om” en toen begon eigenlijk ons avontuur.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Dit hadden we veel eerder moeten doen! Had ook een hoop gescheeld wat betreft de regels die er zijn wat betreft leer- en schoolplicht. We leven nu een vrij leven en genieten optimaal van de tijd met elkaar. Dat pakt niemand je meer af.

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

Dat zijn er eigenlijk wel meer dan één. We hebben al zoveel meegemaakt in het afgelopen halfjaar. Sterre was net 1 jaar geworden toen we vertrokken en liep nog niet toen we aan ons avontuur begonnen. In de tweede week, toen we net in Spanje waren, had ze het ineens door en sindsdien hebben we oren en ogen tekort. Ook de bezoekjes van opa en oma die dan over kwamen vliegen vanuit Nederland waren super leuk. Op die manier konden we zo een echt een stukje laten zien van ons leven dat we nu leiden.
Verder hebben we onderweg ook super veel toffe mensen ontmoet, van andere reizende gezinnen waar we samen mee hebben gereisd, tot locals uit Spanje en Portugal waar we nu nog steeds contact mee hebben.

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

We hebben ergens in de derde week last gehad van de welbekende reisdip. Mensen hadden ons hier al voor gewaarschuwd. Dat is precies zo’n punt dat je van vakantiemodus weer terug naar het echte leven gaat. Dat heeft er bij een ieder van ons goed ingehakt. Er was veel verdriet, boosheid en frustratie. We hebben het ook maar gewoon laten gebeuren, want je houdt zoiets toch niet tegen. Wat bij ons toen echt heeft geholpen is PRATEN. We zijn met de kids aan tafel gaan zitten en hebben allemaal uitgesproken wat ons dwars zat en wat we graag wilden. Gelukkig wilde er niemand naar huis en was de sfeer in de camper hierna 180 graden gedraaid.

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin en hoe gaan jullie om met de leerplicht?

Wij hebben ervoor gekozen om (voor zover dat kan) verder te gaan met het lesmateriaal van school. Dat betekent dat wij in overleg met de leerplichtambtenaar en de directeur van school materiaal mee kregen om het huidige schooljaar 22/23 op afstand af te maken. Van te voren had ik wel bedacht dat dat nog wel eens pittig kon zijn, maar ik was vastbesloten het te doen. Ik vind onderwijs namelijk wel belangrijk, maar denk wel dat het ook anders kan dan dat we gewend zijn in Nederland. Dan moet je denken aan het meer inspelen op de behoefte van het kind en veel meer praktijklessen. Eigenlijk een beetje zoals we het nu doen!

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Op dit moment werken Jeroen en ik beide niet. Dit is ook een bewuste keuze geweest. We wilden namelijk sowieso een halfjaar de tijd nemen om te wennen aan deze nieuwe manier van leven. Dit halfjaar zit er bijna op en we zijn inmiddels ook langzaamaan op zoek naar iets wat we remote kunnen doen. Er komen al wat inkomsten binnen van ons YouTube kanaal. Hier plaatsen we elke week een vlog en geven we mensen een kijkje in ons leven. Dus abonneer je zeker op ons kanaal als je nieuwsgierig bent geworden naar onze manier van leven en de zoektocht die wij ondergaan naar onze nieuwe plek.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Zoals al eerder gezegd zouden wij graag iets voor onszelf beginnen in het buitenland. Waar en wat precies dat weten we nog niet. Vandaar ook deze reis! We zijn eigenlijk op ontdekkingstocht door Europa en ik ben benieuwd waar we uiteindelijk neerstrijken. Hoogstwaarschijnlijk wordt het een stuk land waar we een camperplaats of een minicamping kunnen beginnen. Of een groot huis waar we wellicht een B&B kunnen opstarten.

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

Op onze social media kanalen delen wij eigenlijk alles over ons avontuur. Van Hikes op een berg in Spanje tot alles wat er gebeurt in en om ons “huis op wielen”.

Hoe heb je de reis voorbereid? Zou je met de kennis die je nu hebt dingen anders hebben aangepakt? 

Wat wij merken is dat we tijdens onze reis nog heel veel dingen te weten komen waar we (nog) niet over na hadden gedacht. Denk hierbij aan het aanvragen van zorgtoeslag. In ons geval interessant, want wij hebben verder geen inkomsten. Een ander reizend gezin heeft ons hierover getipt. Zo hebben wij weer iemand anders geholpen met informatie over het afsluiten van een camperverzekering wanneer je bent uitgeschreven uit Nederland. Dus je kunt jezelf nog zo goed voorbereiden, er blijven altijd dingen  tijdens zo’n reis naar boven komen.

Wie zou je aanraden om dit interview bij af te nemen?

Wij hebben meerdere gezinnen ontmoet onderweg. Eentje daarvan doet aan Cuppen on the road.
Een gezin bestaande uit allemaal dames. Zij hebben ook alles verkocht en genieten nu gewoon van elkaar en zien wel wat er op hun pad komt. Je kunt hen volgen via als_liefde_en_dromensamenkomen op Instagram.

Gouden tip! 

Een tip qua school- en leerplicht! Wij hebben gebruik gemaakt van artikel 41 van de Wet op Primair onderwijs. Hierin staat vermeld dat school zonder tussenkomst van een leerplichtambtenaar afwijkende afspraken mag maken met de leerling wat betreft passend onderwijs. In ons geval hadden we al contact gehad met de leerplichtambtenaar dus die was al wel op de hoogte, maar op deze manier konden we ervoor zorgen dat de meiden hun schooljaar op afstand konden afmaken.

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Wij zijn op ontdekkingsreis en maken gebruik van alles en iedereen om ons heen om te leren.
Niet alleen de kinderen leren op deze manier, maar wij leren ook veel. Vooral van hen!    

Geschreven door: Daisy