Veelgestelde vragen

Voldoe je met EigenReis aan de leerplicht?

Als je in Nederland bent ingeschreven, is het antwoord helaas nee. De leerplicht in Nederland omvat namelijk ook een schoolplicht. Dit betekent dat er sprake moet zijn van regelmatig fysiek schoolbezoek en dat het onderwijs dus met regelmaat binnen de muren van een school gevolgd moet worden. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van EigenReis met het oog op de Nederlandse wet- en regelgeving? Bekijk dan onze gratis leerplichtgidsen!

Hoe ziet het onderwijs met EigenReis thuisonderwijs eruit?

Voordat je duikt in ons programma, begin je met de OuderAcademie. Hierin nemen we je stap voor stap mee in de leeromgevingen, planningen en leerlogboeken. Binnen enkele uren heb je de OuderAcademie voltooid. Het plannen van een lesweek kost gemiddeld 20-30 minuten per kind. Als je ons volledige programma volgt, besteed je in groep 3 en 4 ongeveer 1,5 uur per dag, en in groep 5-8 zo'n 2,5 uur dagelijks aan het complete en kerndoeldekkende onderwijsprogramma. 

Wat heb ik nodig om met EigenReis thuisonderwijs aan de slag te kunnen?

Om aan de slag te gaan met EigenReis, heb je twee laptops nodig (één voor de ouder en één voor de leerling), een aantekeningboekje, een goede internetverbinding en een printer voor het afdrukken van printbladen en doeboeken. 

Kan ik op ieder moment aan de slag met EigenReis?

Ja dat kan! Of je nu kiest voor online Nederlandse lessen of thuisonderwijs, je kunt op elk gewenst moment instappen. Wij bieden jou de tools in onze OuderAcademie om het niveau te bepalen. Let wel op: licenties zijn geldig voor een schooljaar, tot 31 juli. Dit kan betekenen dat er extra licentiekosten in rekening worden gebracht. Pakketten lopen daarom altijd t/m 31 juli. Wil je korter dan 6 maanden gebruik maken van EigenReis, dan maken we een een aanbod op maat. 

Zijn de aangeboden methodes volledig digitaal?

Ja, alle methodes worden volledig digitaal aangeboden, hoewel er voor bepaalde methodes printbare lesmaterialen beschikbaar zijn.

Welke mogelijkheden biedt EigenReis voor leren op eigen niveau en tempo?

Bij EigenReis kan je kind op zijn eigen tempo leren. Tijdens de gratis intake bespreken we het niveau van je kind. Is dit niet helemaal duidelijk, dan bieden we optioneel ons opstapprogramma aan waarin we aan de hand van verschillende opdrachten het niveau per vak in kaart brengen. Ook kan je het niveau zelf in kaart brengen met doortoetsen. Hierbij maak je samen de bloktoetsen waardoor je precies weet welke lesstof je kind beheerst en wat nog oefening nodig heeft. Hoe je dit doet leggen we in onze OuderAcademie uit. Mocht jouw kind voor- of achterlopen op bepaalde vakken, dan pas je het programma hierop aan. Bovendien kun je leren op ieder tijdstip dat bij jouw situatie en kind past. Daarnaast bieden de methoden differentiatiemogelijkheden, zodat je kind extra oefening of uitdaging krijgt. 

Welke informatie is er voor ouders beschikbaar om hun kinderen zelf te begeleiden?

De gekozen methodes voorzien in handleidingen, instructies per les en veelal instructievideo's. We begeleiden je ook in het gebruik van de methode(s) via onze OuderAcademie. Hier leer je over het voorbereiden van lessen, toetsen, inzicht in de voortgang en andere handige tools. Ook kun je vragen altijd stellen in onze besloten Whatsapp-community en staan wij op de achtergrond klaar om je zo snel mogelijk op weg te helpen. 

Kan ik gerenommeerde toetsen afnemen bij EigenReis?

Nee, we bieden geen toetsen aan zoals Cito, Diataal, Route8 of de doorstroomtoets. Alle methodes zijn voorzien van toetsen en de resultaten worden digitaal geregistreerd. Ook bieden we een leerlogboek waarin je samen met jouw kind alle voortgang bijhoudt. Dit gaat verder dan alleen toetsresultaten. Hierin is namelijk niet alleen een traditioneel rapport opgenomen, maar verwerk je ook extra informatie over de leerreis van jouw kind. Het LeerLogboek is een tool om de stappen die jouw kind inzichtelijk te maken.  

Kan mijn kind na het volgen van het EigenReis programma eenvoudig terugstromen naar een reguliere basisschool in Nederland?

Ja, met EigenReis Totaal of EigenReis Privé-onderwijs volgt je kind alle basisvakken van het reguliere onderwijs met behulp van de nieuwste methodes van gerenommeerde uitgevers in Nederland. Hiermee voldoe je aan alle kerndoelen. De resultaten van de toetsen zijn online inzichtelijk en makkelijk te delen met de school in Nederland. Ook bieden we een leerlogboek waarin je samen met jouw kind alle voortgang bijhoudt. Je kunt het leerlogboek zien als een portfolio waarmee je écht inzicht biedt in het leerproces van jouw kind. Maak je gebruik van thuisonderwijs, dan kun je optioneel een rapport laten opstellen door een van onze bevoegde leerkrachten. Bij Privé-onderwijs ontvang je dit standaard. 

Hoe lang kan ik gebruik maken van de EigenReis leeromgeving?

Afhankelijk van het aangeschafte pakket heb je toegang tot de EigenReis leeromgeving voor het volledige schooljaar, of voor 6 maanden. Een periode afgestemd op jouw behoeften is ook mogelijk. Houdt er wel rekening mee dat de licenties op 31 juli verlopen. Wil je na deze periode verdergaan met EigenReis, dan schaf je een nieuw pakket aan. Dit kan naast onze standaard pakket van 6 maanden of een volledig schooljaar ook een specifieke periode zijn. 

Is EigenReis een officieel erkende school?

Nee, EigenReis is geen officieel erkende school. We kiezen ervoor om ons niet aan te sluiten bij de Stichting Nederlands Onderwijs Buitenland, zodat we alle vrijheid behouden om invulling te geven aan ons programma. Wel is de onderwijsinspectie altijd welkom om de kwaliteit van ons onderwijs te toetsen.