Interview: Evita

Jul 11 / Evita
Naam: Evita Engberts        
Gezin:
David & Evita Engberts, Rafael (5jr) en Zoë (19mnd) 
Locatie:
 Regio Azië, momenteel Borneo 
Instagram:
 @evitaengberts 

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Hallo! Wij zijn David & Evita op wereldreis met onze twee kids Rafael (5 jaar) en Zoë (19 maanden). We zijn sinds januari 2021 vetrokken naar het onbekende wat betekent dat Zoë nog maar net 3 maanden was toen we het vliegtuig instapten. Deze reis is een jarenlange droom van ons beiden die na goede voorbereiding dan eindelijk werkelijkheid is geworden. En we genieten met volle teugen!

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

We zijn een rondreizend gezin dus we hebben geen vaste verblijfplaats. Wij houden van 'slow travel' en daarom zijn we nu nog niet verder gekomen dan Azië. We vinden het hier fantastisch! En ook goed te doen met jonge kinderen. Voorlopig hebben we deze regio nog niet uitgespeeld, dus ik zie ons de komende 2 jaar hier nog wel rondtrekken om vervolgens richting Oceanië (en verder) te gaan.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Heel goed! We hebben ontzettend veel tijd samen. Zowel David als ik hebben in principe alle tijd om ouders te zijn en onze kids wereldwijs te maken. We zitten niet vast aan een werk-ritme waarin we de kids optijd uit hun bed moeten te halen om de dag te beginnen. We leven heel vrij en kunnen doen waar we als gezin zin in/behoefte aan hebben. Is er eentje moe of ziek? Dan doen we een dagje rustig aan. Hebben we lekker energie? Dan pakken we een waterpark, bijvoorbeeld.  

Daarnaast wisselen wij de reis af met vrijwilligerswerk en sluiten wij graag aan bij lokale gemeenschappen. Op die manier krijgen de kinderen sneller contact met leeftijdsgenootjes en krijgen wij een diepere inkijk in de cultuur van de plek. Dit is voor ons heel belangrijk en maakt onze reis echt bijzonder.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Het is een cliché, maar wij zien de wereld is als een boek en waarom zou je dan maar één pagina lezen? Voor ons is er zoveel te ontdekken (en te leren) buiten Nederland wat we niet willen laten liggen. Wij worden daar gewoon ontzettend blij van. Toen we ouders werden werd dit verlangen eigenlijk alleen maar sterker.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Ik lig wel eens op bed en dan kan ik gewoon niet geloven dat dit ons leven is. Hoe bijzonder het is dat we zo veel tijd samen hebben als gezin. Hoe bijzonder ook de band is die tussen onze kinderen ontstaat (omdat ze dus zoveel samen zijn). Het voelt vaak als een droom, maar het is echt.  

Ook voelt het wel eens ongelijk, of oneerlijk en realiseren we ons hoe bevoorrecht wij, maar ook Rafael en Zoë zijn. Bijvoorbeeld op gebied van scholing zien we in sommige landen dat dit echt achterloopt ten opzichte van wat wij kennen vanuit Nederland, als er al financiële ruimte is voor scholing. En dan krijgen onze kinderen nog eens 1-op-1 onderwijs en volledig op maat. Dat verschil is natuurlijk inmens groot en dat is best confronterend.

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

Oeh, wat lastig om één moment te benoemen… Voor mij staat onze reis door Sri Lanka wel nog steeds bovenaan. Die natuurparken daar met wilde olifanten, luipaarden en buffalo's waren fantastisch! Een ander hoogtepunt was toch wel een snorkeltour in de Malediven waar we 'toevallig' een groep van honderden dolfijnen tegenkwamen. Omdat Zoë sliep konden David en ik samen met Rafael het water in, wat zijn eerste keer snorkelen was in open water. Wat een ervaring was dat! De dolfijnen waren letterlijk overal en sprongen om ons heen. Echt geweldig!

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

Een baby/peuter groot brengen vind ik op momenten best intens. En omdat wij reizen hebben wij niet een opa of oma in de buurt die even op kan passen. Wij moeten dus ook de lastige dagen samen als gezin oplossen. Dan mis ik weleens het warme netwerk van familie en vrienden die je door en door kent, waar je een beroep op kunt doen. En dan beseffen we weer hoe waardevol zoiets eigenlijk wel niet is.

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin en hoe gaan jullie om met de leerplicht?

Ons plan is om na verloop van tijd terug naar Nederland te gaan (waarschijnlijk wanneer Rafael behoefte begint te krijgen aan vaste vriendjes). Dan moeten de kids wel soepel aan kunnen sluiten bij het Nederlandse onderwijs. Dus dat betekent voor ons dat we hier goed voor aan de bak moeten.

Is jullie gezin afhankelijk van de leerplicht?

Nee. Omdat wij langer dan 8 maanden per kalenderjaar in het buitenland zijn, hebben we ons moeten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen. Hiermee vervalt ook de leerplicht.

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Wij wisten al lang van onze droom en hebben daarom hier letterlijk 10 jaar voor gespaard. Die 10 jaar hebben we gewerkt naar een financieel vrijer leven en hebben we o.a. ons appartement afgelost. Die verhuren we nu, wat onze enige inkomstenbron is. Hiermee bekostigen wij ongeveer 20% van onze reis. Door af en toe vrijwilligerswerk te doen 'verdienen' we ook ongeveer 20% omdat we dan gratis kost en inwoning krijgen. De rest komt momenteel onze spaarpot waarvan een deel in beleggingen zit. Met de huidige koersen kunnen we dit nog wel 3-4 jaar doorzetten, en wat overhouden voor wanneer we in Nederland terugkomen.  

We werken allebei in de IT en zouden op afstand kunnen werken vanuit het buitenland, mochten we dit willen. Maar vooral nu Zoë nog zo jong is kiezen we ervoor om zoveel mogelijk tijd samen als gezin door te brengen. Maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Och, zoveel! David en ik grappen wel eens dat we 5 levens in 1 leven willen proppen. Ik zou bijvoorbeeld heel graag nog een keer een boerderij willen hebben met een moestuin, twee varkens, geitjes en wat kippen. David zou heel graag een huisje in de bergen willen en hikings tours verzorgen. Samen willen we graag ons pensioen doorbrengen in een busje dat we zelf omgebouwd hebben tot camper en door Europa touren. En ik kan nog wel even doorgaan, haha! Maar voor die iets nabijere toekomst willen we onze reis doorzetten en staat Azië, Oceanië, Canada, en Zuid-Amerika op de planning.

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

Al onze avonturen op reis! We vinden het een sport om mooie, onontdekte plekjes te vinden en delen graag onze reistips. Ook delen we de dagelijkse momentjes uit ons gezin die waardevol voor ons zijn.

Wat is iets wat je van tevoren niet had verwacht, maar de pas gaandeweg achter bent gekomen?

Op reis als gezin heeft ons voorgoed veranderd. En ook al zouden we nu terug (moeten) gaan naar Nederland, dan heeft het ons al zoveel gebracht wat niemand ons meer afpakt! De band die we onderling hebben opgebouwd door al die dagen en nachten bij elkaar, is ijzersterk. En ook David en ik hebben echt de tijd gehad (en genomen) om te reflecteren op wie we zijn en wie we willen zijn. Je komt zo los van alle afleiding en verwachtingen van Nederland, dat je jezelf echt beter gaat leren kennen en dat is natuurlijk super waardevol. We zullen bijvoorbeeld nooit meer teruggaan naar het drukke en hectieke leven wat we hiervoor hebben geleefd, maar meer richten op een beter werk-privebalans. En zo zijn er nog veel meer realisaties die deze reis ons gebracht hebben. We hebben nu al besloten dat we dit later, als de kids volwassen zijn, nog eens een langere reis gaan maken, maar dan alleen samen.  

Welke vraag zou je aan andere gezinnen willen stellen?

Wie zou jij, als 80-jarige willen zijn en wat zou diegene tegen jou nu vertellen?

Gouden tip! 

Zorg voor een goede voorbereiding maar plan ook flexibiliteit! Zoveel zaken bleken voor ons in de praktijk anders dan gedacht, en nu nog steeds maken wij plannen die toch weer anders uitvallen. Wij hebben wij altijd een plan B en meerdere scenario's (kort) uitgedacht zodat we niet compleet verrast worden wanneer iets anders loopt (want dit gaat sowieso gebeuren). Dat maakt dat we niet op het laatste moment, onder druk, een nieuwe beslissing hoeven te maken en het geeft ons ook de vrijheid om te kiezen voor iets wat beter schikt in plaats van vasthouden aan je eerste keus.

Ook op gebied van scholing geldt dit. Je weet niet precies hoe een kind zich gaat gedragen op een nieuwe plek, of wat nou het beste aansluit voor een bepaalde periode. Gaandeweg kom je hier achter. Dan helpt het wanneer je de alternatieven enigszins hebt onderzocht en kun je flexibel schakelen op basis van je nieuwe kennis.

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Wij zijn natuurlijk een rondreizend gezin en ondekken op elke plek wat nieuws. Dit integreren we in ons onderwijs voor de kids. In Thailand leerde Rafael Jiujitsu, zwemmen in Sri Lanka, surfen op Bali, en ga zo maar door :)

Geschreven door: Evita
Instagram: @evitaengberts