Interview: Arinda

Arinda
Naam: Arinda Hoffland
Gezin:
Aldo (mijn man), Joya (’20) en Lenn (’22)
Locatie:
Bali, Indonesië
Instagram:
 Eigen.Reis

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Mijn naam is Arinda! De eerste 25 jaar van mijn leven woonde ik in Nederland, werd leerkracht en deed veel aan sport. In 2013 kreeg ik een baan aangeboden op de Hollandse School in Singapore. Na ruim twee jaar voelde ik sterk dat dit niet meer paste. Ik verkocht bijna al mijn spullen, maakte een mooie reis, woonde tien maanden in Cambodja, startte met online lesgeven en kwam begin 2017 op Bali terecht. Na een klein jaartje op het Indonesische eiland ontmoette ik Aldo. We besloten om zijn grootste droom waar te maken, een eigen surfschool (www.surfwithaldo.com). Niet veel later trouwden we. In 2020 werd Joya geboren en Lenn in 2022.

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

Wij wonen net buiten Canggu, een kustplaats op Bali. Wat eerst een relaxt surfers dorpje was, groeide uit tot een hippe hot spot. We zitten op dit moment vast aan deze locatie, omdat onze surfschool hier zit. Het is niet uitgesloten dat we binnen een jaar of twee voor een andere plek kiezen (binnen Indonesië). Hoe de toekomst eruit gaat zien, houden we open. Een van de grootste wensen die we hebben, is de wereld te ontdekken op ónze voorwaarden, met onze kinderen.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Ja, lekker! Joya is een 2,5-jarig meisje met pit en Lenn kruipt met een eigenaardige kikkerbeweging de kamer rond met z’n 6 maanden. Ik merk dat ze beide onwijs van het strand, de zee en water houden. Ze zitten hier dus op hun plek!

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Poeh! Dat heeft denk ik altijd al in me gezeten. Als kind vond ik het leuk om op een onbekende bestemming de omgeving te verkennen, later werden dat verre reizen en voordat ik het wist werkte ik in Singapore. Ik paste niet binnen het schoolsysteem, werd uitvaller in het middelbaar onderwijs en belandde via (versnelde) omweg op m’n 20e voor de klas in het reguliere basisonderwijs. Mijn grootste drijfveer was dat ik het ‘anders wilde’ dan ik het zelf had beleefd. Nu zijn mijn eigen kinderen de grootste motivatie om EigenReis te creëren, zodat zij toegang hebben tot afstandsonderwijs met hoogwaardige kwaliteit, een tool die ondersteunend is én extra’s voor persoonlijke ontwikkeling.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Ik ben super trots op waar ik nu sta! Het leven met ons gezin in een tropisch klimaat bij het strand, onze surfschool die lekker begint te lopen en twee prachtige kinderen waar mijn diepste motivatie voor EigenReis vandaan komt. Ik waardeer het proces en geniet van de flow! 

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

De geboorte van Lenn! Met beelden van de stressvolle periode voor de geboorte van Joya op mijn netvlies (tijdens Corona vertrokken we met 35+5 weken zwanger halsoverkop naar Nederland), wilde ik nu heel graag in ons eigen huis op Bali bevallen. Dat is gelukt! Lenn werd op de verjaardag van mijn vader geboren. Twee dagen later kwam mijn moeder voor een maand bij ons in huis. Dit was ontzettend bijzonder en waardevol.

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

De afgelopen periode vond ik het een uitdaging om alle ballen hoog te houden. Het huilen stond me vaak nader dan het lachen. Ook heb ik regelmatig een schuldgevoel richting Joya en Lenn, omdat ik er meer voor hen wil zijn. Met gebroken nachten, mijn huidige werk, het hoogseizoen van onze surfschool voor de deur, wat drama in onze Indonesische kringen en een sterke drang om volledig voor EigenReis te gaan, neem ik te veel hooi op mijn vork. Daarom heb ik besloten om op 1 juli te stoppen met mijn betaalde baan. Vanaf dat moment ligt mijn focus volledig op de kinderen en EigenReis. Ik kijk uit naar dat moment!

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin?

Onze kinderen worden drietalig opgevoed: Nederlands, Indonesisch en Engels. Ik spreek consequent Nederlands met de kinderen, omdat ik belangrijk vind dat ze mijn en hun moedertaal beheersen. Voor mij is het belangrijk dat ze goed kunnen communiceren met mijn familie, de mogelijkheid hebben in Nederland te studeren of werken én ik geloof dat een moedertaal beheersen belangrijk is om je goed uit te kunnen drukken (emotioneel).

Is jullie gezin afhankelijk van leerplicht? Zo ja, hoe heb je dat geregeld?

Nee, wij zijn niet afhankelijk van leerplicht. Op het moment dat ik vertrok vanuit Nederland heb ik me uitgeschreven en in Indonesië bestaat dit niet. 

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Tot op de dag van vandaag ben ik kostwinnaar. Inkomsten kwamen binnen door de online lessen die ik verzorgde, de hulp bij thuisonderwijs, coaching van leerkrachten en ondersteuning op organisatorisch en beleidsmatig niveau. Nu de grenzen in Indonesië weer open zijn, trekt het toerisme aan en begint onze surfschool na jaren goed te lopen. Wil je een surfen in Canggu op Bali? Check dan onze website: www.surfwithaldo.com. Vanaf 1 juli zullen de inkomsten van de surfschool ons gezin financieel dragen. Vanaf begin juli ga ik me 100% focussen op de ontwikkeling van EigenReis.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Mijn grootste droom is dat EigenReis wordt gezien als hét platform voor afstandsonderwijs en alles wat daarbij komt kijken (community), zodat gezinnen kunnen leven op hun eigen voorwaarden. Ook droom ik ervan dat onze eigen kinderen EigenReis zullen gebruiken en zichzelf op hun unieke wijze kunnen ontwikkelen, waar ook ter wereld. Wij willen in de toekomst graag een eigen (t)huis binnen een community in Indonesië. Daar verblijven we dan een deel van het jaar en een ander deel willen we gebruiken om de wereld over te reizen (worldschooling).

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

Op @eigen.reis vind je een combinatie van ons leven buiten de gebaande paden, updates over EigenReis afstandsonderwijs, inspiratie, informatie en interviews met een link naar de community. Alles wat we delen sluit aan bij thuisonderwijs, unschooling, worldschooling, reisonderwijs, expats én schooluitvallers. Het lijkt me fantastisch dat mensen die buiten de gebaande paden leven kunnen verbinden met gelijkgestemden en nuttige informatie vinden binnen de EigenReis community. Daarnaast ben je voor kwalitatief hoogwaardig afstandsonderwijs bij ons aan het juiste adres. Deze combinatie maakt EigenReis uniek!

Welk advies zou je jezelf op dit moment willen geven?

Sta vaker stil om te genieten van het uitzicht. Kijk waar je vandaan komt, wees trots en vertrouw het proces. Alles wat je nodig hebt, zit al in je. Leef in overvloed, want er is genoeg voor iedereen.

Wie zou je aanraden om dit interview bij af te nemen? 

Er staan heel veel accounts op mijn wensenlijstje! Wil jij hier jouw verhaal delen? Stuur dan een DM via Instagram of e-mail naar info@eigenreis.com. Wij zijn benieuwd naar je!

Geschreven door: Arinda Hoffland
Instagram: @eigen.reis