Interview: Elise

Elise
Naam: Elise Diemel
Gezin:
van der Burg, River (3), Summer (1,5 jaar), Ben (39) en Elise (36).
Locatie:
 Zuid-Amerika, Brazilië
Instagram:
 Livingourlife2.0 en findingoutmore_vanlife

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Lieve mensen, wij zijn een gezin van 4. Ben 39, Elise 36, River 3 en Summer 1,5 jaar. Wij zijn op reis en gaan onze kindjes thuisonderwijs geven.

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

Wij zijn sinds 25 januari op reis met onze zelfgebouwde camperbus. Wij hebben de bus laten verschepen naar Uruguay en zijn vanaf daar gaan reizen.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Het reizen bevalt ons heel goed. In het begin hadden we allemaal tijd nodig om te wennen aan ons nieuwe leven en los te komen van de druk die wij onszelf oplegde in het leven in Nederland en ons door de maatschappij werd opgelegd. Denkend aan de tijdsdruk en voor Ben geldt de druk om de camper af te krijgen.

We kunnen nu steeds meer genieten van elkaar, de omgeving en de vrijheid die het leven in de camper ons geeft. De kindjes spelen heerlijk op elke plek waar we zijn en we merken dat overal waar wij zijn en nu ook de bus hun thuis is. Kinderen hebben niet veel nodig en dat merk je helemaal tijdens het reizen.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Wij zijn beide al van jongs af aan ruimdenkend geweest. Dingen net even anders doen dan alle andere doen. Wij hebben elkaar 12 jaar gelden ontmoet en voelde als snel dat we een goede match waren. Wij hebben samen veel reizen gemaakt en kwamen er al snel achter dat wij in de toekomst in het buitenland wilde wonen. Welliswaar in ieder geval voor de winterperiode. Wij zijn beide liefhebbers van een warm klimaat.

In 2020 kochten wij een huis waar wij dachten zeker 30 jaar te gaan wonen. Toen kwam de coronapandemie en veranderde onze kijk op alles rondom ons heen. Wij merkte dat wij ons niet wilde laten leiden door de regels die opgelegd werden en hebben het gevoel dat er steeds meer van onze vrijheid wordt ingeperkt en zal gaan worden in de toekomst. Wij voelde dat wij onze kindjes in een vrije omgeving willen laten opgroeien. De huizenmarkt steeg in deze periode flink door en op een dag zagen wij mogelijkheden door ons huis te gaan verkopen. We kregen een goede overwaarde en zagen de mogelijkheden om ergens anders iets op te bouwen. Maar waar?  De Camper geeft ons de mogelijkheid landen te gaan ontdekken. Te gaan zien en te voelen waar wij onze toekomst kunnen opbouwen.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Voor nu voelt het reizen heel goed en weten wij niet voor hoelang wij dit gaan doen. We komen nu al op veel mooie plekken en hebben het geloof dat wij onze toekomstige plek gaan vinden. Het leven nu geeft enorm veel vrijheid en wij genieten van de tijd met elkaar. Wat voor ons ook een grote drijfveer is. Tijd met elkaar is voor ons ook een belangrijk speerpunt. Ik merk dat de meiden zich heel goed ontwikkelen en heel gezond zijn. Ik geef Summer nog steeds borstvoeding wat naar ons idee veel positieve effecten heeft.

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

De verkoop van ons huis, de dag dat het huis overgedragen was en we het geld ontvingen om onze reis te verwezenlijken. Daarnaast was de dag dat we ook echt konden gaan starten met onze reis na alles wat er nog na aankomst in Uruguay aan de bus gedaan moest worden.

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

We zijn uiteindelijk net iets te vroeg uit Nederland weggegaan. De camper was nog niet helemaal af. Familie in Nederland heeft ons heel fijn geholpen. De camper is naar Uruguay verscheept. Tijdens de overtocht is er enorm veel uit de bus gestolen wat voor ons in het begin van de reis wel echt een domper was. Wij hebben veel tijd nodig gehad om alles weer in orde te krijgen. Het was een stressvol begin wat gelukkig nu achter ons ligt.

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin?

Wij staan niet achter het Nederlandse onderwijssysteem. Wat wij zien is dat kinderen precies het tegenovergestelde leren op school dan wat nodig is om succesvol te zijn in het leven. Wij zien een samenleving die niet meer functioneert in een manier die dienend is aan de mensen zelf. Op ieder gebied in de samenleving zie je dat er consolidatie plaatsvindt. Je ziet het in overheden, het financiële systeem, ziekenhuizen, bedrijven, scholen en big tech dat alles wordt samengevoegd en gecentraliseerd. Daarmee zien we dat de integriteit volledig wegvalt en mensen niet meer centraal staan, maar alles alleen nog draait om macht. Wij vinden dit een hele verontrustende ontwikkeling en wij voelen dat wij daar niet aan willen bijdragen.

Wij geloven erin dat wij mensen oorspronkelijk zelf onze kinderen alles over het leven horen te leren en ze te begeleiden en dat de kinderen al spelend enorm veel leren en willen leren. Zo helpt River heel graag mee aan bijvoorbeeld het ophangen van de was of het snijden van eten. Ze stelt enorm veel vragen. Als ze er intresse in gaat krijgen, gaan we starten met leren lezen en schrijven. Ons doel is om zoveel mogelijk in te spelen op de interesse van de kinderen. Waar hebben zij behoefte aan? De basis willen wij ze goed meegeven zoals lezen, schrijven en rekenen en ik zal lesmateriaal hiervoor aanschaffen waar nodig.

Is jullie gezin afhankelijk van leerplicht? Zo ja, hoe heb je dat geregeld?

Nog niet aangezien de oudste nog niet leerplichtig is. Ik ga mijn dochter bij de gemeente aanmelden voor thuisonderwijs aangezien wij nog in Nederland ingeschreven staan.

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Ben heeft een aloë vera kwekerij: DR. Green. Hier ontvangen we nu geen inkomensten uit, maar we hopen wel dat dit voor de latere toekomst geld gaat opleveren. Het bedrijf wordt door een directeur gerund. Elise is begonnen met een eigen onderneming van de verkoop van essentiële oliën van Young living. Wij ervaren zelf enorm veel positieve effecten van het gebruik van de olie binnen ons gezin. Dit willen wij uitdragen naar anderen en daarbij dus ook op afstand geld verdienen.

Wij hopen tijdens onze reis voldoende inkomen te genereren om te kunnen blijven reizen. Het genereren van inkomen is best een druk die wij nog voelen, maar wij hebben er ook geloof in dat als je ergens in gelooft, je dit ook kan manifesteren.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Veel van de wereld zien en zo een mooie plek vinden om in ieder geval met ons gezin zelfvoorzienend te gaan leven. Het ideaal beeld is om samen met andere gezinnen op een land te gaan wonen en bijvoorbeeld onze kinderen samen onderwijs gaan geven en met elkaar werken aan bijvoorbeeld het verbouwen van groente en fruit.

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

Livingourlife2.0 gaat over onze leefstijl. Hier laten meer zien over het gebruik en verkoop van Essential oils, opvoeding, recepten en ons gezinsleven. Findingoutmore_vanlife is meer gericht op de camper. Het reizen ermee en de bouw. Ook internationaal.

Welke vraag zou je aan andere gezinnen willen stellen?

Ik ben benieuwd hoeveel tijd de gemiddelde ouder aan onderwijs besteedt binnen het gezin.

Wie zou je aanraden om dit interview bij af te nemen? 

Een gouden tip! 

Blijf vooral niet hangen in angsten, de wereld is niet zo onveilig als je op het nieuws te horen krijgt. Denk in mogelijkheden. Vooral als je nog kleine kinderen hebt, ga vooral de reis maken die je zou willen maken. De makkelijke weg is uiteindelijk de moeilijke weg. De wereld ligt voor iedereen open. Word niet bang voor meningen van anderen, maar volg je eigen gevoel.

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Hetgeen wij het belangrijkst vinden is dat ze juist niet worden geïndoctrineerd in een schoolonderwijssysteem. Dat onze kinderen zullen leren wat ze nodig hebben om een fijn leven te gaan leiden is het laatste waar wij ons druk om maken.

Geschreven door: Elise Diemel