Interview: Manon

Manon
Naam: Manon de Wit
Gezin:
5 personen + hond 
Locatie:
 Dubai
Instagram:
 @dutchfamilyindubai en voor gezonde vegan inspiratie @veganflavours

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Het gezin bestaat uit Wesley (45, vader), Manon (43, moeder), Milan (14, zoon), Merel (12, dochter), Floor (7, dochter) en onze harige vriendin Saar (3, hond / vizsla). Wesley is opgetogen in Obbicht (Limburg) en Manon in Veghel (Noord-Brabant). Elkaar in Eindhoven leren kennen en nooit meer weggegaan tot 4 mei 2023 jl. 

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

4 mei 2023 jl. is onze reis begonnen en sinds 5 mei jl. wonen wij met zijn allen in Dubai. Momenteel in Remraam. Deze locatie is tijdelijk. Medio oktober willen wij graag wonen in Damac Hills 2 om daar echt iets op te bouwen met elkaar.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Tijdens het geven van onze antwoorden op dit interview, zijn wij nog maar 2 weken onderweg. Het voelt wel anders dan een vakantie. Er zijn net iets te veel spullen meegenomen. Daarnaast is onze Saar er ook. Als wij op vakantie zijn, dan plannen wij deze redelijk vol. Wij willen dan zoveel mogelijk gedaan hebben. Dat hoeft nu niet. Wij ervaren wel meer rust. Onze kinderen gaan momenteel niet naar school. Hier gaan de kinderen wel naar school. Overdag is het dus rustig op de compound. Er zijn dus dagen van verveling. Het vraagt van iedereen aanpassingsvermogen. Het (leren) omgaan met veranderingen, andere cultuur, ander ritme, verveling, andere taal, net niet die pindakaas kunnen kopen die ze wel gewend zijn… 

Ondanks alle veranderingen, aanpassingen en emoties gaat het goed. We spelen meer spelletjes en praten als gezin zijnde meer met elkaar. Iedereen weet dat het tijd nodig heeft. Die tijd kan en mag iedereen pakken. Vooral de oudsten kunnen zichzelf wel verheugen om naar school toe te gaan. Niet zozeer om de lessen te volgen, maar wel om in contact te kunnen zijn met leeftijdsgenoten. Het zijn nog maar twee weken, maar wij hebben er allemaal vertrouwen in. Daar horen ook minder fijne of leuke dagen bij.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Wesley heeft altijd voor internationale bedrijven gewerkt. Eenmaal daar zag hij collega’s naar het buitenland vertrekken. Ook veel gereisd en dat heeft er bij hem wel voor gezorgd, dat hij ook graag in het buitenland zou willen wonen en werken.

Bij mij begon het al heel vroeg. Als jong meisje droomde ik hier al van. Waarom? Geen idee, het was een heel sterk gevoel. Ik kan het heel inspirerend vinden als mensen net even ‘anders’ doen, durven en beslissen. Zelf lang niet gedurfd. Stapje voor stapje wel hier en daar mijn eigen beslissingen durven te nemen.

De afgelopen jaren veel aan zelfontwikkeling gedaan. Sinds ik plantaardig eet (2016) lijkt het wel alsof ik veel balast kwijt ben geraakt. Het is helderder in mijn hoofd en durf meer en meer mijn hart te volgen. Dankzij het welbekende virus ben ik nog sterker geworden. De angst zag en voelde ik, maar ik merkte ook dat het niet mijn angst was. Na jaren en jaren mezelf continu aan te passen aan mijn omgeving, kon ik eindelijk voor mezelf kiezen. Dus niet voor de ander, maar puur voor mezelf! Mijn dromen mochten er weer zijn en zo kwam mijn kinderdroom weer op de voorgrond. Wonen in een land met meer zonuren en dichter bij het water.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Er is zoveel meer mogelijk… In angst leven is zo jammer en het brengt je nergens. Ik ben mijn eerste zwangerschap en later de tweede en derde zo dankbaar. Dankzij mijn kinderen begon ik bepaalde dingen niet meer zo logisch te vinden. De antwoorden had ik niet, maar er was wel een zaadje geplant. Rond 2019 heb ik pas tijd vrij kunnen maken voor mezelf. Eerst volgde ik een cursus kinderyoga en later nog een creatieve opleiding. Deze heb ik 3 jaar gevolgd. Het 4e jaar lukte helaas niet door de verhuizing naar Dubai.

Dankzij mijn zoektocht naar antwoorden op mijn vragen heb ik bepaalde patronen kunnen doorbreken. Hierdoor heb ik het hele proces van afscheid nemen, loslaten etc. beter kunnen doorstaan. Het is geen vlucht en dat was het wellicht een paar jaar geleden nog wel geweest. Ik kan nu dus oprecht blij zijn met het leven dat wij nu samen hebben!

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

Het hoogtepunt is toch wel dat wij nu in Dubai wonen. Dat wij dit nu ons thuis kunnen noemen. Dat onze droom gewoon werkelijkheid is. Onze oudste dochter: ‘Mama, wij hebben een nieuw huisdier en dat is toch ook een hoogtepunt?’ Ze heeft een baby Raaf gevonden. Moederziel alleen en zij is die nu aan het verzorgen! Het vogeltje heeft ook al een naam, namelijk Gucci!

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

Afscheid nemen van vrienden, familie en kennissen is natuurlijk nog niet zo lang geleden. Gelukkig kan je tegenwoordig makkelijk in contact blijven, maar de vanzelfsprekendheid is er niet meer. Minder belangrijk misschien, maar bij het inchecken van onze koffers kregen wij nog even een dikke rekening. Dat is wel zuur geld… In de tweede week is onze hond goed ziek geworden en dat was even spannend. Gelukkig mocht ze na twee dagen weer naar huis.

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin?

De oudste twee kinderen gaan geen Nederlands onderwijs volgen. Onze jongste dochter van 7 krijgt Nederlands onderwijs via mij (Manon). Momenteel werken we uit de boekjes nog van school. Volgend schooljaar gaan we even kijken hoe we het gaan aanpakken. Lezen doet ze zelf al veel en hier en daar weten we al wat we zouden kunnen aanschaffen online/offline. Voor haar vinden we het nog wel belangrijk. Zeker nu ze in haar gevoeligste periode zit.

Is jullie gezin afhankelijk van leerplicht? Zo ja, hoe heb je dat geregeld?

Niet meer leerplichtig vanuit Nederland. Wij zijn volledig uitgeschreven. Hoe het precies zit in Dubai weten wij niet. Samen wel gesproken over thuisonderwijs, maar de twee oudsten geven zelf aan naar school te willen. De jongste kunnen we wel zelf onderwijs geven, maar wij gunnen haar ook gezellige vriendinnen en vriendjes om haar heen. Zij gaan hier toch allemaal naar school.

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Wesley gaat per juni werken voor een logistiek bedrijf. Gewoon in loondienst :). Ik heb mijn baan opgezegd in Nederland. Ik heb naast mijn werk verschillende opleidingen en cursussen gevolgd rondom (vegan) voeding. Ook heb ik een cupping workshop gevolgd en ik hier wil ik uiteindelijk wel iets mee gaan doen. De website @veganflavours bestaat al een tijdje. Mijn nieuwe account is in de maak, maar heeft al de naam: @holisticcuppingdubai. Eerst nog maar even acclimatiseren en nog een verhuizing regelen.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Wij willen financieel iets onafhankelijker worden en zijn. Onze kinderen meegeven dat het ook op andere manieren mag en kan. Dubai heeft ons uitgekozen en is voor nu onze springplank. Wij hopen vooral dat onze kinderen hun dromen durven najagen en dat ze voor zichzelf durven te kiezen!

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

- @dutchfamilyindubai onze Dubai avonturen;
- @veganflavours hier vind je veel fruit inspiratie, alles is vegan;
- @holisticcuppingdubai nog niet actief, maar dit is alvast een schop onder mijn kont om niet terug te krabbelen. Medio januari 2024 wil ik mensen gaan cuppen en advies geven over detoxing.

Waarom Dubai?

Landen zoals Singapore, LA (VS), Japan etc. hebben altijd op onze wishlist gestaan. Nooit nagedacht over Dubai. Dubai heeft ons uitgekozen en deze kans hebben wij aangegrepen.

Welke vraag zou je aan andere gezinnen willen stellen?

Zijn er redenen om niet te gaan voor je dromen?

Wie zou je aanraden om dit interview bij af te nemen? 

Poeh, ik ben nog nieuw in dit wereldje. Welk gezin mij enorm nieuwsgierig maakt: @traveliciousfamily

Een gouden tip! 

Denk vooral in mogelijkheden i.p.v. beperkingen. Mensen vragen weleens of wij vermogend zijn, omdat wij in Dubai wonen… Euh nee totaal niet :). Vertrouwen hebben en dus denken in mogelijkheden kan je al heel ver brengen. Alles komt naar je toe wat je nodig hebt.

Wij hebben er nu voor gekozen om ons huis in Eindhoven te verhuren. Is voor nu ook een extra inkomen. Verzekeringen hebben wij allemaal kunnen opzeggen. Kijk vooral goed wat bij jullie past. Veel dingen zijn heel persoonlijk en verschilt ook weer per situatie of land. Laat je goed informeren door iemand met dezelfde ervaring.

Tip: benader mensen via Instagram of Facebook die ook verhuisd zijn naar het land waar je naartoe wilt gaan. Iedereen is super behulpzaam.

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Expat, omdat wij ons volledig hebben uitgeschreven uit Nederland. Wij wonen nu in Dubai dankzij Wesley’s baan.

Geschreven door: Manon de Wit