Interview: Linda

Linda
Naam: Linda Bosscher        
Gezin:
Linda (37), Mike (37), Lucas (14), Florien (12), Valerie (10) en hond Max
Locatie:
 Woonachtig op Curacao, ook nog een eigen huis in Nederland waar we regelmatig zijn.
Instagram:
 @lindabosscher_   

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Hoi! Ik ben Linda en samen met mijn gezin zijn wij in augustus 2021 naar Curacao vertrokken voor een half jaar. Na 4 maanden hebben we hier al een huis gekocht en besloten om hier langer te blijven. We hebben nog een huis in Nederland waar we gedurende het jaar ook nog weleens komen. Jarenlang heb ik een succesvolle blog gerund (Love2BeMama) en sinds we hier wonen post ik op Instagram veel over ons avontuur en wonen op Curacao. Samen met mijn man heb ik een eigen bedrijf; Het Investeringsplan.

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

Wij wonen nu vast op Curacao. Maar we hebben ook nog een eigen huis in Nederland. Deze verhuren wij niet, dus we kunnen er te allen tijde heen.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Het gaat heel erg goed met ons. Naar Curacao vertrekken was voor ons een grote stap. Onze kinderen waren in Nederland al erg zelfstandig, gingen zelf naar school en op de fiets naar voetbal. Op Curacao wonen is heel anders dan wonen in Nederland. Hier kunnen ze niet op de fiets naar school en moet je ze overal naartoe brengen. We hebben onze struggles gehad en stonden ook op het punt om na 1,5 jaar weer terug naar Nederland te gaan. Ons huis heeft in de verkoop gestaan maar vanaf toen is er veel veranderd en gaat het heel goed met onze kinderen. Het huis is uit de verkoop gehaald en we hebben besloten voor onbepaalde tijd op Curacao te blijven wonen.

We ervaren hier veel meer rust en vrijheid en zijn als gezin veel samen, wat ons erg sterk maakt. Dit avontuur zijn we samen aangegaan en we hebben hier allemaal al veel van geleerd. Het is één grote persoonlijke reis voor een ieder uit ons gezin.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Dit is eigenlijk ontstaan door Covid. We zijn toen eens gaan nadenken over waar wij staan in het leven en hoe ons leven was ingericht. Mijn man heeft 12 jaar bij de overheid gewerkt en 2 jaar in het bedrijfsleven. Toen hij zijn baan had opgezegd zijn er veel dingen veranderd. We hebben veel nagedacht over wat ons ‘bindt’ aan Nederland. Tijdens Covid hebben we besloten dat we meer vrijheid wilden en meer los wilden komen uit de systemen.

Voor ons was het een grote stap om naar Curacao te gaan, een paar jaar geleden was dit ondenkbaar. Ons nieuwbouwhuis in Nederland was net 3 jaar klaar en toen vertrokken we met 10 koffers en 3 kinderen naar een eiland 10.000 km verderop. En nu we eenmaal die stap hebben genomen streven we elke dag naar vrijheid, voor ons gaat het stapje voor stapje maar we willen alles uit het leven halen wat erin zit. Nu we eenmaal die stap hebben genomen, kunnen we niet meer terug en gaan we voor de beste kwaliteit van leven voor ons als gezin.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Het leven wat we nu hebben is heel anders dan ons leven in Nederland. Het heeft mij persoonlijk veel rust gebracht. Ik vond het wel lastig in tijden dat de kids graag terug wilden. Dat deed mij wel wat. Echt heimwee heb ik nooit gehad. Wel mis ik de gemakken in Nederland en ons fijne huis daar. Ik ben heel blij dat wij als gezin deze stap hebben genomen. Het is misschien wel de beste keus die wij als gezin hebben kunnen maken. Onze oudste wordt 14 jaar, de tijd die je samen als gezin hebt is beperkt. We willen alles uit het leven halen wat erin zit en niet wachten.

Ons voordeel is wel dat we nog een huis in Nederland hebben. Afgelopen jaar zijn we daar ook 10 weken geweest en over 4 weken gaan we weer 7 weken heen. Wij komen dus best regelmatig in Nederland waar de kinderen hun leven zo weer oppakken. Ook daar genieten we dan erg van!

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

Tot de conclusie komen dat het op Curacao hartstikke goed met ons gaat en dat we hier langer blijven!

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

Ik kan eigenlijk niks bedenken :).

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin?

Het voordeel van Curacao is, is dat het hier Nederlands ingericht is. Er wordt Nederlands gesproken en er wonen veel Nederlanders. Onze kinderen zitten op Curacao op een Nederlandse privéschool. Hier krijgen ze Nederlands onderwijs. Zelf vinden wij het belangrijk dat ze het leuk hebben op school, maar buiten de vier schoolmuren is er veel meer te leren.

Is jullie gezin afhankelijk van leerplicht? Zo ja, hoe heb je dat geregeld?

Ja, ze vallen hier ook onder de leerplicht. Wij zijn de laatste tijd wel aan het kijken hoe wij ‘binnen de systemen’ een zo vrij mogelijk leven kunnen leven en wat de mogelijkheden zijn. We zijn naar een informatieavond geweest over homescholing en zijn ook over andere mogelijkheden aan het nadenken en dit uitdenken. Zoals ik hierboven al zei; als je eenmaal uit de systemen bent gestapt en van de vrijheid hebt geproefd, dan ga je ook kijken naar hoe je dit nog meer kunt implementeren in je eigen leven. En er is veel mogelijk! Als jij buiten de kaders denkt, dan kom je er ook wel.

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Wij zijn financieel onafhankelijk door investeringen die wij een aantal jaar geleden hebben gedaan. Sinds januari 2023 zijn wij een eigen bedrijf gestart ‘Het Investeringsplan’ waar wij een online cursus aanbieden ‘Investeren kun je leren!’. We kregen altijd zoveel vragen over investeren, dat wij deze online cursus zijn begonnen zodat men het zelf kan leren. Middels videolessen leggen we dit proces stap voor stap uit en nemen we ‘jou’ mee op je investeringsreis.

We zouden aan het zwembad kunnen liggen omdat we kunnen leven van onze investeringen, maar we ondernemen graag en willen andere mensen helpen om stappen te zetten in hun leven.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

We willen Nederland en Curacao meer met elkaar gaan combineren, we dromen ook weleens over reizen met een catamaran en we denken veel na over hoe we ons leven nog vrijer kunnen maken (binnen of buiten de systemen).

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

Op mijn Instagram neem ik je mee op onze persoonlijke ‘reis’, het wonen en leven op Curacao, ons leven in Nederland, de reizen die we maken, ons ‘vrije’ leven, ondernemen, de leukste Curacao tips en hoe het is om met je gezin te emigreren. Hierin geef ik ook tips. Ook wil ik andere mensen inspireren met het leven van je mooiste leven. Voor mij en ons is dit ook nog steeds een persoonlijke reis en hier neem ik je graag in mee.

Welke vraag zou je aan andere gezinnen willen stellen?

Ik ben altijd erg benieuwd hoe andere gezinnen het hebben geregeld met school, inschrijven woonplek en hoe ze omgaan met alle ‘regels’ binnen de systemen.  

Gouden tip! 

Wij zijn wel voor ‘veilig’ gegaan. In twee weken tijd hebben we besloten voor 6 maanden naar Curacao te gaan. Curacao was een makkelijke optie, omdat we hier vaker zijn geweest en we het eiland kennen. We zijn na onze beslissing hier naartoe gegaan om een huis te zoeken scholen te bezichtigen. Ook wisten wij vooraf dat de leefkosten op Curacao hoog zijn. Ons huis in Nederland hebben we niet verkocht en ook niet verhuurd. Voor ons is dat een bewuste keus, wat we ook kunnen betalen, maar dit is ook iets om mee te nemen in je kostenplaatje. Ik zou vooraf wel goed onderzoek doen waar je naartoe gaat en hoe het leven daar is.

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Wij zijn voor onbepaalde tijd naar het buitenland gegaan en zijn aan het kijken hoe we zo vrij mogelijk op onze eigen voorwaarden kunnen leven!

Geschreven door: Linda
Instagram: @lindabosscher_