Interview: Marcia

Jul 18 / Marcia
Naam: Marcia Hamelijnck        
Gezin:
Dirk, Lieve & Marcia Hamelijnck 
Locatie:
 Ubud, Bali
Instagram:
@marciahamelijnck

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Hi, wij zijn Dirk (47), Marcia (48) en Lieve (bijna 13 jaar). Sinds 6 februari wonen wij op Bali. De grootste reden om te vertrekken was het welzijn van onze dochter die heel ongelukkig werd in het Nederlandse onderwijssysteem tot lichamelijk klachten aan toe. We wilden onder de leerplicht uit en zijn dus ook uitgeschreven uit Nederland. Eenmaal op Bali wilden we eerst een school proberen en anders homeschooling gaan doen. Lieve zit hier nu op de Wood School in Ubud en dat bevalt super goed. Dit is een neohumanistische internationale school en ze vindt naar school gaan nu echt leuk. Dus ze blijft daar ook komend schooljaar naar toe gaan. Heel fijn!

Ik heb een eigen bedrijf genaamd Oil up (www.oil-up.nl) en ik werk volledig online. Daarnaast doe ik momenteel de opleiding tot Luisterkindwerker en dat beroep kan ik op afstand doen.
Dirk werkt momenteel nog niet, maar wil wanneer hij zijn werkvergunning heeft ook aan de slag als Wim Hof Methode trainer en breathwork coach. In Nederland gaf hij naast zijn werk als docent lichamelijke opvoeding ook al workshops en retreats en dat wil hij hier ook gaan uitbouwen.

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

Wij wonen in Ubud, omdat daar de school van Lieve is gevestigd. De plek van de school was leidend voor ons.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Het gaat super goed met ons. Lieve werd echt ongelukkig in het Nederlandse onderwijssysteem tot lichamelijke klachten aan toe. Nu is ze weer helemaal haar happy self! Ik (Marcia) voel me op Bali ook veel beter dan in het gehaaste en koude Nederland en ook Dirk vindt het hier heerlijk.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

De grootste reden is toch wel het welzijn van onze dochter die in Nederland echt niet gelukkig was. En omdat zij niet gelukkig was, konden wij ook niet gelukkig zijn. Ik (Marcia) stond echt al een aantal jaar op standje 'overleven' i.v.m. Lieve die extra veel zorg en aandacht nodig had.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Super dankbaar voor ons leven hier op Bali en het is echt een goede keuze geweest! We voelen ons top.

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

Het hoogtepunt was toch wel dat Lieve een keer 's avond in bed zei: "Mama, ik ben echt blij! Blij dat we op Bali wonen, blij met de school, blij met ons huis hier en blij met jullie." Daar doen we het voor.

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

Laatst hadden we dagen aan een stuk regen terwijl mijn ouders op bezoek waren. Dat was wel even minder, maar goed… nog steeds niet echt een groot probleem haha!

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin en hoe gaan jullie om met de leerplicht?

Eerlijk gezegd speelt het Nederlands onderwijs momenteel geen rol. Lieve gaat naar een internationale school waar de voertaal Engels is. We zijn nog niet gestart met Nederlandse bijscholing ofzo. Ze leest wel in het Nederlands en we lezen voor in het Nederlands.

Is jullie gezin afhankelijk van de leerplicht?

Nee, wij zijn uitgeschreven uit Nederland. Het hele plan was om onder die leerplicht uit te komen namelijk.

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Ik run mijn bedrijf Oil up geheel online. Ik richt mij op low-tox living en laat mensen zien hoe ze met  het gebruik van essentiële oliën en verzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen hun leven kunnen verbeteren. Daarnaast doe ik een opleiding tot Luisterkindwerker en ben ik van plan om dat ook te gaan doen vanuit Bali. Dirk werkt nu niet, maar wil in de toekomst wel ook aan de slag als onder andere Wim Hof Methode trainer en breathwork coach.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Dirk is certified Wim Hof Methode trainer en breathwork coach. Hij wil als zijn kitas rond is ook graag hier op Bali workshops en retreats gaan geven. En het is vooral onze droom om lekker te kunnen leven, zonder stress op dit prachtige eiland en dat is grotendeels al gelukt!

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

Op mijn Instagram deel ik over ons leven hier op Bali  (vooral in de stories) en daarnaast deel ik tips over essentiële oliën en gezond leven met de producten van Young Living. Dat is het merk dat ik promoot met mijn bedrijf Oil up. Ook delen we al onze avonturen op reis! We vinden het een sport om mooie, onontdekte plekjes te vinden en delen graag onze reistips. Ook delen we de dagelijkse momentjes uit ons gezin die waardevol voor ons zijn.

Wat vind je leuk aan je nieuwe woonplaats?

Dat het er (bijna) altijd lekker weer is. Dat je op elke hoek van de straat heerlijk kunt eten. Dat de mensen op Bali heel vriendelijk, geduldig en behulpzaam zijn.

Welke vraag zou je aan andere gezinnen willen stellen?

Als iemand jullie woonplaats bezoekt, wat is dan een must-visit?

Gouden tip! 

Staar je niet blind op het advies van één medewerker van een instantie (Svb, KvK, belastingdienst etc.). Soms krijg je als je nog een keer terugbelt en een andere medewerker aan de lijn krijgt, weer een ander advies. Super handig… haha! Heb je een koophuis? Probeer het dan te verhuren via een uitzendbureau dat ook bedrijfshuisvesting doet. Dan krijg je vaak een veel hoger bedrag aan huur dan via een makelaar. Van de winst op je huis, kun je dan je woning in het buitenland bekostigen.

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Lieve zit hier wel op school, maar het is een totaal andere manier van onderwijs dan in Nederland. Veel buiten, veel doen, geen testen, geen cijfers, veel experimenteren etc.

Geschreven door: Marcia