Interview: Mariska

Mariska
Naam: Mariska    
Gezin:
Gert, Mariska, Lucas, Julia en Aaron
Locatie:
 Hoogeveen, Nederland
Instagram:
 @thuiswijss en @puurfijn     

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Wij zijn Mariska (34), Gert (40), Lucas (12), Julia (9) en Aaron (5). Daarnaast hebben ook nog 3 katten, 2 konijnen en een hond. Altijd wat te doen dus en nooit loopt iets zoals gepland. Lekker chaotisch soms, maar daarom ook erg gezellig.

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

We wonen in Hoogeveen. We zijn al ruim 2 jaar op zoek naar een vrijstaande woning ergens achteraf om onze kids (en onszelf) de ruimte te geven. Maar het wil nog niet zo lukken…

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Het gaat het ene moment wat beter dan het andere, maar dat heeft iedereen natuurlijk wel. Voor nu gaat het goed. We hebben een wat onrustige tijd achter de rug waarin het regelen van de vrijstelling van de leerplicht voor de jongste en een schoolswitch voor onze dochter centraal stonden. Er gebeurde iets teveel tegelijk. Gelukkig hebben we steeds ons gevoel gevolgd en zitten we nu in rustiger vaarwater.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Die drang was er (achteraf gezien) altijd al wel. Maar ik durfde nooit zoveel. Ik was behoorlijk onzeker en was constant bezig met wat een ander er wel niet van zou denken. Zo heb ik best veel dingen gedaan omdat het zo hoort. Omdat het wenselijk was. Of omdat ik aardig gevonden wilde worden. Maar toen kwam Corona. En dat was echt een omslagpunt voor mij. Hoewel de beginperiode erg moeilijk was en ik voor alles en nog wat ben uitgemaakt alleen maar omdat ik een andere mening had, is deze periode wel nodig geweest om te komen waar ik nu ben.
Ik ben ik en ik maak mijn eigen keuzes. Ik bepaal wat ik denk dat het beste is voor mij en mijn gezin. Wat een ander daar van vindt, dat is iets wat bij die persoon hoort. Dat gevoel is niet van mij. En als je de dingen vanaf zo’n manier kunt bekijken is dat zo bevrijdend!

Ik hou niet van de gebaande paden. Ik wil dwars door het ruige veld en ons eigen pad zelf maken. Want dan is het nooit saai en blijf je altijd dicht bij jezelf. Er is zoveel mogelijk, maar als je altijd maar rechtdoor kijkt, dan zie je het niet.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Ik ben heel trots op wat ik heb bereikt. Inmiddels zijn er al heel wat dingen gelukt waarvan we het eerst niet voor mogelijk hadden gehouden. Ik vind dat ook een enorme les naar onze kinderen toe. Ga ervoor! Proberen! Kijk naar mogelijkheden! Dat is echt iets wat ik ze wil meegeven in het leven en tot nu toe lukt dat aardig.     

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

Absoluut het regelen van de vrijstelling van de leerplicht voor onze jongste zoon. Daar zaten zoveel uren en zenuwen in! Ongelofelijk! Ik heb mij veel te gek laten maken door horrorverhalen in verschillende Facebookgroepen. We hadden ons op het allerergste voorbereid. Maar het bleek ontzettend mee te vallen en we hebben een heel leuk gesprek gehad met de leerplichtambtenaar. Ik kreeg zelfs een dik compliment over de manier waarop ik het thuisonderwijs aanpak. Dat was een enorme opsteker voor het harde werk.     

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

Met onze dochter gaat het niet zo goed op school. Wel qua leren, maar ze vindt school gewoon niet leuk. Ze is een heel gevoelig meisje en kan slecht tegen al die geluiden en drukte om haar heen. Ook de groepsdruk en het eeuwige herhalen van opdrachten staat haar heel erg tegen. Ze is elke dag doodmoe als ze thuiskomt, maar kan niet slapen als ze in bed ligt. Elke schooldag is een enorme uitdaging voor haar. Op school zien ze een enthousiast meisje dat overal goed aan mee doet. Maar thuis kakt ze helemaal in. Het liefst houd ik haar thuis en geef ik haar ook thuisonderwijs, maar helaas staat de wet dat niet toe. We hebben nog gekeken of vrijstelling op grond van artikel 5 onder a van de leerplichtwet een optie zou kunnen zijn, maar dat is zo moeilijk om voor elkaar te krijgen. Bovendien krijgt ze dan ook een label en dat willen we niet.

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin?

Nederland en het Nederlands onderwijs is iets dat hier centraal staat. Dat komt natuurlijk omdat we hier wonen, maar ook omdat de oudste twee wel gewoon naar school gaan. Bovendien volg ik met het thuisonderwijs de Nederlandse leerdoelen die vastgesteld zijn. Tuurlijk geef ik daar lekker mijn eigen draai aan, maar ik let er wel een beetje op dat mijn zoontje qua niveau gelijk loopt met school. Al kun je deze zin ook met een korreltje zout nemen hoor haha!    

Is jullie gezin afhankelijk van leerplicht? Zo ja, hoe heb je dat geregeld?

Ja helaas wel. Onze oudste zoon zit nu in de 1e klas VWO. Onze dochter zit in groep 5. En voor onze jongste hebben wij vrijstelling van de leerplicht op grond van onze levensovertuiging.     

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Ik heb een eigen webshop en verkoop o.a. etherische oliën en kristallen (puurfijn.nl). Daarnaast ben ik bezig met het opzetten van een website voor mensen die thuisonderwijs geven (en dan met name gericht op thuisonderwijs in Nederland). Ik ben bezig met het maken van lesmateriaal, e-books en e-courses om andere thuisonderwijzers te helpen. Ik haal hier ontzettend veel voldoening uit, omdat ik het heel belangrijk vind dat iedereen een goede keus moet kunnen maken op het gebied van onderwijs voor zijn of haar kind.

Als ik dingen eerder had geweten, dan had ik het met mijn oudste 2 kinderen heel anders aangepakt. Vooral bij mijn oudste en dus eerste kind heb ik heel veel dingen tegen mijn gevoel in gedaan omdat ik niet beter wist. Ik hoop hier met mijn nieuwe bedrijf thuiswijs.com een verschil te kunnen maken voor andere ouders. Mijn man is freelancer en doet vanalles rondom hosting, websites maken en het onderhouden ervan (alterview.nl). Dit kan hij locatie onafhankelijk doen en dat geeft ons veel vrijheid.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Ik hoop dat we de kinderen een goede basis kunnen geven waardoor ze zelf sterk in het leven kunnen staan. De wereld is zo aan het verharden en de verdeeldheid is nog nooit zo zichtbaar geweest. Ik hoop dat ze hiertegen bestand zijn en dat ze dicht bij hunzelf kunnen blijven.     

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

@thuiswijss (let op, dubbel s!): Hier zie je hoe ik zelf het thuisonderwijs invul met mijn zoontje en geef ik tips over vanalles en nog wat rondom het geven van thuisonderwijs.
@puurfijn: Dit is de pagina van mijn webshop en hier vind je aanbiedingen en achtergrondinformatie over de oliën en kristallen die ik verkoop.     

Heeft je eigen jeugd invloed op hoe je nu tegen het leven aankijkt?

Ja, dat heeft het zeker. Ik heb geen hele leuke jeugd gehad en ik probeer dit voor mijn kinderen anders te doen. Ook vond ik school niet leuk en vroeg me al heel jong af waarom ik elke dag zolang naar school moest. Buiten die vier muren leerde ik voor mijn gevoel zoveel meer! Dus dat heeft zeker invloed gehad op hoe ik nu in het leven sta. Al heeft dat wel 30 jaar geduurd voordat ik ook op die manier durfde te leven.     

Wie zou je aanraden om dit interview bij af te nemen? 

Met Tryntsje de Vries en David Pieters (@humandesignouders)!     

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Wij hebben ook over emigratie nagedacht, maar wij denken dat dat het toch niet voor ons is. We zijn bang dat je soms ook te ver kunt zoeken naar geluk en vrijheid. Soms is het gewoon dichterbij dan je denkt.     

Geschreven door: Mariska
Instagram: @thuiswijss@puurfijn