Interview: Merel

Merel
Naam: Merel Lankhorst        
Gezin:
Getrouwd met Marco en moeder van Milou (6 jaar) en Coco (4 jaar) 
Locatie:
 Bali/Rotterdam
Instagram:
 @merellankhorst en @babbelboeknl

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Wij zijn Merel, Marco, Milou & Coco. Afgelopen winter hebben we met ons gezin een half jaar op Bali gewoond. Hoewel er vooraf heel veel redenen leken te zijn om het niet te doen, hebben we doorgezet en kwam onze droom uit. De meiden zijn naar de internationale school gegaan en spreken daarom nu vloeiend engels! Daarnaast hebben ze zó ontzettend veel geleerd over het buitenleven en een totaal andere cultuur gezien. 

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

We wonen sinds kort weer in ons heerlijke huis in Rotterdam. We wonen hier sinds 5 jaar en je kunt het wellicht kennen uit het allereerste seizoen van Kopen zonder kijken dat in 2019 uitgezonden werd op RTL.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Sinds we terug zijn vinden vooral de kinderen het weer heerlijk om thuis te zijn. Al hun speelgoed voelt als nieuw en alle vriendjes en vriendinnetjes willen met ze spelen. Ik had vooral veel moeite om weer in Nederland te landen. Het grootste verschil met Bali is denk ik toch wel het tempo waarin we leven en wat dit tempo met anderen mensen doet. Hier lijkt iedereen constant haast te hebben en van afspraak naar afspraak te rennen, terwijl op Bali juist chillen en genieten de hoofd vibe is. Om dat ook in Nederland te blijven voelen probeer ik onze agenda niet meer zo vol te plannen als voordat we vertrokken, zodat er veel meer ruimte is voor spontaniteit.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

Marco en ik hebben elkaar leren kennen op de middelbare school in Middelburg. Hij ging braaf studeren in de provincie, alleen ik voelde heel sterk de drang om naar de grote stad te gaan. Ik was nog maar een paar dagen 17 jaar toen ik op kamers ging in Rotterdam. Toen Marco klaar was met zijn HBO studie is hij 3 maanden gaan reizen. Als ik nu terugdenk dan denk ik 'waarom ging ik toen niet met hem mee'. Alleen ik zat toen in het derde jaar van mijn studie en ging ik stagelopen volgens de planning. Dus het kwam niet eens bij mij op om buiten het gebaande pad te gaan en mijn studie te pauzeren om mee te gaan.

In 2010 maakte we voor het eerst samen een grote reis en toen ontdekte we hoe heerlijk we het vonden om meer van de wereld te zien. Sindsdien is onze levensttijl dat we alle vakantiedagen sparen om 2 keer per jaar een grote reis te kunnen maken.  

In 2016 werd Milou geboren en in 2018 kwam Coco erbij. Ook met hen hebben we deze reizende /werkende levensstijl vastgehouden. In 2019 zijn we 2 maanden met een camper door Nieuw-Zeeland getrokken en in 2021 hebben we 5 weken in een camper door Nederland getrokken. Alles was toen gesloten door COVID dus hebben we een reis door eigen land gemaakt die ook prachtig was.  

Vanaf het moment dat we uitspraken tegenover elkaar dat we nog wel eens in het buitenland zouden willen wonen, wisten we direct dat we naar Bali wilden. Bali heeft een heerlijk klimaat, prachtige cultuur, is van alle westerse gemakken voorzien én heeft prachtige natuur. Voor ons echt de fijnste plek op de wereld.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Ik ben een echte gelukszoeker en hoewel ik veiligheid denk te vinden in stabiliteit en vastigheid, merk ik iedere keer weer dat juist wanneer er ruimte is voor spontaniteit en spelen, dat het leven zoveel mooier is.  

Het helpt ook om alles als avontuur te zien, hoe groot of klein ook. Als we 'gewoon' een stukje gaan fietsen dan maken we daarvan een avontuur en spelen we spelletjes, doen we een speurtocht of fietsen we bewust naar een nieuwe plek om te gaan picknicken. Zo houden we onze geest en die van de kinderen openminded.

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

Het hoogtepunt was dat onze familie ons op kwam zoeken op Bali. Onze beide families zijn niet zo bereist als dat wij dat zijn en ze waren daarom nog nooit in Azië geweest. Sommige mensen vinden het gewoon heerlijk thuis in Nederland, jep die mensen bestaan ook ;). Het heeft ons daarom echt geraakt dat ze helemaal de moeite hebben genomen om ons op te komen zoeken, terwijl ze dat echt wel heel spannend vonden.


Wat was minder leuk de afgelopen periode?

Het missen van onze familie en vrienden is natuurlijk de keerzijde van de medaille. We vinden het super belangrijk dat onze kinderen opgroeien met een fijne band met de familie. Alleen videobellen lukte eigenlijk gewoon niet. De kinderen renden namelijk na 2 minuten al weg en omdat ze zó in het moment leven wilde ze gewoon lekker spelen. Daarom heb ik Babbelboek ontwikkeld, een platform waarop je samen kan videobellen terwijl je een digitaal prentenboek leest. En deze combinatie blijkt echt goud te zijn. Waar mijn kinderen dus eerst wegrende vroegen ze er nu zelf om om voorgelezen te worden door opa en oma. En door de boekjes ontstonden er hele gesprekken met elkaar. Zo hoefde de familie onze kinderen niet te missen.

Want dat is iets waar ik me wel schuldig over gevoeld heb. Ze zijn maar heel kort klein en wij besloten door voor onze droom te gaan onze kinderen weg te halen bij de familie. Ik ben daarom ook super blij dat Babbelboek er is en dat ik daarmee zoveel familie helpt die ondanks dat ze op afstand zijn van elkaar, toch een goede band en super leuke interactie hebben samen.

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin?

We zijn sinds we terug zijn van Bali weer teruggestroomd in het reguliere onderwijs. Onze school was zeer openminded en hielp ook mee door het meegeven van werkboeken zodat onze dochter die in groep 3 zat, zoveel mogelijk bij kon blijven.

Is jullie gezin afhankelijk van leerplicht? Zo ja, hoe heb je dat geregeld?

Ja, we hebben toestemming gevraagd om naar de internationale school te gaan. Dit was helemaal oke. Omdat Milou in groep 3 zit, wat voor leren lezen natuurlijk het belangrijkste jaar is, hebben we extra Nederlandse bijles gehad. Bij terugkomst in Nederland bleek dat Milou wel achter liep op de klas wat we vrij logisch vonden omdat de lessen op Bali sowieso in het Engels waren en de klinkers daar anders zijn. Een a spreek je uit als een è bijvoorbeeld dus dat is vrij verwarrend natuurlijk.

Ook leerde ze op Bali veel meer over de natuur en hadden ze tripjes naar een vlinderpark, een heel project over recycling en een bezoek aan het apenbos. Het onderwijs daar was naar mijn mening meer gericht op het spelend leren in plaats van het leren achter je bureau. Na een aantal weken had ze gelukkig die achterstand weer ingehaald zodat ze volgend jaar gewoon met haar vriendjes mee naar groep 4 kan.

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Marco is in loondienst en hij mocht maximaal een half jaar in het buitenland werken. Het was de allereerste keer voor zijn bedrijf dat dit goedgekeurd werd dus dit was wel echt een experiment. Ons is het ieder geval goed bevallen. We hadden hierdoor wel een harde deadline omdat we binnen een half jaar weer terug moesten zijn. Dat gaf ons juist ook wel rust omdat we anders waarschijnlijk fulltime na zouden blijven denken of we wellicht hier niet zouden willen blijven wonen. Die piekermodus hebben we nu niet gehad.  

Ik ben businesscoach en help andere ondernemers met het laten groeien van hun bedrijf. Hierbij denk ik strategisch mee en geef ik vooral praktische tips over hoe je je klanten écht bereikt zodat ze je product of dienst kopen. Omdat ik alles digitaal doe kon ik al mijn klanten gewoon meenemen naar Bali. Wel merkte ik dat door het tijdsverschil we vooral 's avonds aan het werk waren. Het ontwikkelen van Babbelboek heb ik daarnaast overdag gedaan.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Deze zomer gaan we een nieuw avontuur aan, wat een stuk minder 'spannend' klinkt maar voor ons weer een stuk vrijheid geeft. We hebben van juli tot en met september een vaste caravanplaats op een camping in Nederland. Hierdoor verwachten we weer veel meer buiten te leven, want sinds we terug zijn in Nederland zitten we vooral binnen, wat ons als buiten mensen minder bevalt. En hoe ons leven er daarna uitziet? Dat zien we dan wel weer ;).

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

Om zelf te ervaren hoe leuk het Babbelboeken is mag je het via babbelboek.com 7 dagen gratis proberen. Heb jij je eigen bedrijf en wil je hierin meer vrijheid zodat je ook kunt werken waar en wanneer je wilt? Alleen loop je op dit moment vast waardoor je voor je gevoel eigenijk maar niet verder komt? Dan help ik je met mijn strategische blik graag verder zodat ook voor jou duidelijk wordt dat het allemaal wél mogelijk is.

Gouden tip! 

Er zullen altijd beren op de weg zijn die je willen vertellen dat het allemaal niet mogelijk is en dat je daarom veilig moet blijven zitten waar je nu bent. Alleen de droom of wens komt niet voor niks bij je op, dat verlangen is er en wanneer je daarnaar gaat handelen, dan ga je merken dat er zoveel meer mogelijk is dan je vooraf denkt. Alles wat je kan bedenken kun je creëren, je hebt alleen wel wat lef en doorzettingsvermogen nodig. Ik hoop je met dit verhaal geinspireerd te hebben om ook voor je droomleven te gaan!

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....

Geschreven door: Merel