Interview: Sonja

Sonja
Naam: Sonja (40)        
Gezin:
Tim (43), Sonja, Anique (14) en Yulan (9)
Locatie:
 Nu nog Nederland, vanaf september Spanje
Instagram:
 @stayontour    

Stel jezelf en jouw gezin voor!

Ik ben Sonja, 40 jaar en ik kom uit Leeuwarden. Ik woon samen met Tim, onze kinderen Anique en Yulan en ons Griekse hondje Filou. Ik houd van avontuur en reizen en Tim gelukkig ook. Daarin hebben we elkaar 18 jaar geleden echt gevonden. We hebben samen voor langere tijd gebackpackt door Azië en toen we kinderen kregen zeiden we tegen elkaar: ook met hen willen we de wereld blijven ontdekken. Anique was negen maanden toen we met haar naar Thailand vlogen en Yulan was nog geen jaar toen we met hem en natuurlijk Anique Cuba gingen ontdekken.

Naast verre reizen, hebben we altijd campertripjes gemaakt door Europa en in 2019 hebben we onze eerste lange camperreis door Europa gemaakt. De kinderen waren toen vijf en tien jaar. We reisden een half jaar met ze door de landen Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland en de Balkan. We gaven ze zelf les met ondersteuning van hun basisschool. Deze reis smaakte naar meer. In 2022/2023 reisden we acht maanden in een camper door Europa. En vanaf augustus gaan we een voor langere tijd in Spanje wonen. We zijn verliefd geworden op een Spaans surfdorpje waar we in ieder geval het komende jaar een huis gaan huren op twee minuten loopafstand van het strand.

Waar ben/woon je nu (met jouw gezin)?

Op dit moment huren we het huis van een gezin dat een camperreis door Europa maakt.  We hebben in 2022 ons koophuis in Leeuwarden verkocht. Daar hebben we 13 jaar met heel veel plezier gewoond, maar bij onze levensstijl (reizen wanneer en hoe lang we willen) past een huis met hypotheek- en onderhoudsverplichtingen niet meer. In Spanje gaan we ook een huis huren.

Hoe gaat het met jouw/jullie kind(eren)?

Onze kinderen zijn het gewend om veel en lang op reis te zijn. Ze zijn sociaal, open minded en erg zelfstandig.  Ze zijn gewend om te leven in twee werelden: de reis- en de ‘normale’ wereld waarin ze zijn opgegroeid met school, sporten en sociale activiteiten. Vanaf augustus komt daar een derde wereld bij: de Spaanse. Dat vinden ze wel spannend, want voor het eerst hun leven gaan ze echt wonen in een voor hen onbekend gebied. Maar ze kijken er ook erg naar uit, want ze kunnen daar iedere dag surfen.

Waar komt de drang om buiten de gebaande paden te leven vandaan?

We vinden het leven te kort om slechts drie weken per jaar met elkaar vrij te zijn.  We willen de wereld ontdekken wanneer we daar zin in hebben en vinden het belangrijk om veel tijd met elkaar door te brengen. Samenzijn en leren van elkaar en de mensen om ons heen.

Wat is jouw gevoel of hoe denk je over het leven wat je nu hebt?

Ik (we) voel me heel vrij. We laten onze (droom)leven niet bepalen door regels en wetgeving. We hebben de regie in eigen handen.

Wat was een hoogtepunt de afgelopen periode?

De reis van acht maanden door Spanje en Portugal. We hebben met elkaar leren surfen. Mijn droom was om de kerstdagen op het strand door te brengen. Dat is gelukt: sterker nog we hebben allebei de dagen in het water gelegen. Zo mooi weer was het daar!

Wat was minder leuk de afgelopen periode?

Vorig jaar is Tim's vader overleden. We hadden ons huis net verkocht en stonden op het punt om op reis te gaan. Dat voelde toen niet goed. We hebben onze reis uitgesteld en een half jaar in het huis van een reizend gezin gewoond. Toen miste ik wel een basisplek om op terug te vallen.

Welke rol speelt Nederlands (onderwijs) binnen jullie gezin?

Als we in Nederland zijn volgen ze regulier Nederlands onderwijs. Op reis doen we het op onze eigen manier. We hebben lesstof mee, maar we kijken dan meer naar de interesse van de kids.  Afgelopen reis hebben we ons bijvoorbeeld gericht op het leren van de Spaanse taal en de onderwater/zee wereld. Vanaf augustus gaat Yulan naar een Spaans dorpsschooltje. De ambitie is namelijk dat we daar voor langere tijd blijven en hij vindt naar school gaan leuk en wij vinden ook dat het schoolleven bij hem past.  Bij Anique zitten we in de onderzoeksfase. Zij wil zelf graag de middelbare school (Montesorri-Highschool) zelfstandig afmaken. Ze zou dat ook goed kunnen. Voor ons is het belangrijk dat ze ook de Spaanse en Engelse taal leert spreken, zodat ze zich overal ter wereld kan redden.    

Is jullie gezin afhankelijk van leerplicht? Zo ja, hoe heb je dat geregeld?

Als we reizen schrijven we ons uit. Als we in Nederland zijn vallen we onder de leerplicht. We gaan ons straks in Spanje inschrijven. Dan vallen we onder de Spaanse leerplicht. Onderwijs op maat is voor ons erg belangrijk. Ze moeten plezier hebben in naar school gaan, zich ontwikkelen maar ook uitgedaagd worden.

Hoe zorg je financieel voor jouw/jullie gezin?

Ik werk zelfstandig in de communicatie en marketing. Ik word tijdelijk ingehuurd door bedrijven. Ik werk dus op projectbasis en gedeeltelijk remote. Daarnaast hebben we ons bedrijf Stay on Tour. We helpen gezinnen die de droom hebben om voor langere tijd op reis te gaan bij de voorbereidingen van dit avontuur. Dat doen we middels online masterclasses en fysieke events; www.stayontour.eu.

Welke dromen heb jij of  heeft jullie gezin voor de toekomst?

Ik hoop dat het ons aankomend jaar gaat lukken om te integreren in Spanje. We huren nu een huis voor een jaar, maar hopelijk vinden we daar een plek waar we ons voor de langere tijd kunnen settelen. Het moet een plek zijn waar de deur altijd voor iedereen openstaat.

Wat kunnen we vinden op jouw Instagram account (of website)?

@stayontour is ons instagramaccount. 

Waar wil je later als je in het bejaardentehuis zit geen spijt van hebben?

Dat ik dingen niet heb gedaan of heb geprobeerd vanuit angst. We hebben altijd gezegd: “We willen graag voor langere tijd op reis met de kinderen”. Dat hebben we nu twee keer gedaan en daar ben ik heel dankbaar voor. We hebben ons niet laten tegenhouden door de leerplicht, een koophuis en banen in loondienst. We hebben ook altijd gezegd: “We willen graag een tijdje in het buitenland wonen. Onderzoeken of we daar kunnen aarden en een sociaal netwerk kunnen opbouwen”. Dat gaan we vanaf augustus doen. Valt het tegen dan gaan we weer een andere keuze maken. Maar dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. 

Wie zou je aanraden om dit interview bij af te nemen? 

Gouden tip! 

Maak je plan concreet. Zeg niet: “We willen graag op reis,” Maak er bijvoorbeeld van “In januari 2024 gaan we op reis”. Zo werk je echt naar je droom toe in plaats van dat het bij een verlangen blijft.

Welk van onderstaande categoriën sluit het beste bij jou aan?

  • Thuisonderwijs
  • Unschooling
  • Roadschooling
  • Worldschooling
  • Expat
  • (On)bepaalde tijd naar het buitenland
  • Binnen Nederland onze dromen leven
  • Anders, namelijk ....
Door te kijken naar de wereld om je heen krijg je beter inzicht in wie je zelf bent en wat je belangrijk vindt.

Geschreven door: Sonja
Instagram: @stayontour